Povestea C’Art Fest: de la începuturi la a IV-a ediție

#cartfest4 – highlight-urile ediției
2 iulie, 2017
#cartfest 4: secțiunea de carte
5 iulie, 2017

Povestea C’Art Fest: de la începuturi la a IV-a ediție

Cristian International Art Festival – C’Art Fest se desfășoară în localitatea Cristian din județul Brașov în intervalul 9-16 iulie 2017. Evenimentul se află anul acesta la cea de a IV-a ediție, după ce a crescut, firesc și exponențial, de la an la an, putând prezenta în 2017 nume ca: Grigore Leșe și Zoli Toth Project, Gheorghe Zamfir și Taraful Frații Cazanoi, „Dragostea durează trei ani” regizată de Chris Simion, Moonlight Breakfast, Oana Pellea, Claudia Duarte, Florin Piersic Jr., Fanfare Ciocârlia, scriitorii Ana Barton, Iulian Tănase, Radu Vancu, Florin Iaru.

Există acum 4 secțiuni: teatru/film, carte, muzică/dans și stradă/expo, fiecare cu invitați speciali, nume mari ale unor artiști români și internaționali. Spectatorii au ajuns, de la câteva sute la prima ediție, la un număr de aproape 10000 de spectatori anul trecut, când au fost prezenți nu doar localnici sau brașoveni, ci și turiști veniți din diverse colțuri ale țării special pentru săptămâna de cultură de la Cristian, fapt îmbucurăror ce reprezintă o dovadă clară a reușitei C’Art Fest.

 

Istoric

În 2010, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu a venit pentru prima dată în Cristian. De atunci, la cererea publicului, ei sunt nelipsiţi din mijlocul comunităţii cristolovene. Patru ani mai târziu, în 2014, o idee mai veche prinde contur la Cristian: o săptămână întreagă dedicată artei şi culturii de înaltă calitate. De la primele evenimente mici, de teatru și carte, ce au avut loc în Sala Mare și în sălile școlii din comună, ediția actuală aduce 40 de evenimente ce însumează 80 de ore de spectacol și se întind pe parcursul a 8 zile.

Întreg conceptul festivalului este unul pe cât de simplu, pe atât de provocator: acela de a pune în valoare, prin cultură și educație, localitatea Cristian, cu tot ce înseamnă tradiția, istoria și arhitectura locală ce se combină fericit cu arta, în urma cărora comunitatea este cea care are de câștigat, crescând și educându-se continuu, formându-se fără încetare un public atent și totodată cald, primitor, unic.

O parte însemnată a evenimentelor din cadrul C’Art Fest vor avea loc la Sala Mare a Căminului Cultural. Clădirea, ce impresionează prin arhitectură şi mărime, datează din anii 1926-1927, fiind ridicată de comunitatea săsească după proiectul arhitectului Wilhelm Schmidts. Cele peste 3000 de lamele din lemn alcătuiesc o boltă ce urmează profilul acoperișului, unicitatea sălii constând în lipsa unui tavan tradițional – bolta în sine este tavanul Sălii Mari.

La edițiile precendente au încântat publicul, printre alții: Marcel Iureș, George Mihăiță, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Dan Coman, Cristina Nemerovschi, Florin Coșuleț, Horațiu Mălăele, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii, Marian Râlea, Nora Iuga, Felicia Filip, Gigi Căciuleanu, Robin and the Backstabbers, Pisica Pătrată.

Se valorifică, de la an la an, tot mai multe spații neconvenționale, însă extrem de potrivite pentru evenimente culturale de excepție: Biserica Fortificată Evanghelică din Cristian și podul încărcat de istorie al acesteia, clădirea fostului Cinematograf, Piațeta, Școala, Biserica Ortodoxă, multiplicând astfel locațiile și posibilitățile în comparație cu Sala Mare, singurul spațiu folosit în anii precedenți, pe lângă sălile școlii.

 

Detaliile ediției actuale

Ediția a IV-a a C’Art Fest se deschide în data de 9 iulie 2017, începând cu ora 19.00, când energicii de la Barbarossa Samba Group vor parcurge strada Teilor alături de invitați și spectatori, pornind de la Dealul Bisericucei și ajungând în Piațeta Cristian, acolo unde seara continuă cu Pukima, step cu Adrian Strâmtu și concertul lui Gheorghe Zamfir, susținut alături de Taraful Frații Cazanoi.

A doua zi de festival, luni, 10 iulie, începe cu o expoziție de fotografie (Daniel Munteanu) și continuă cu evenimente din secțiunea de carte, fiind invitați: Svetlana Cârstean, Radu Vancu și Iulian Tănase. Trecerea la partea de film și teatru a zilei o va face recitalul Iuliei Em. Toate acestea sunt urmate de documentarul „7 cuvinte”, regizat de Andrei Negoiță, și de piesa „Mă tot duc”, cu Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu.

11 iulie, cea de a treia zi, include Opera Comică pentru Copii, un workshop cu Iulian Tănase, spectacolul de dans Homo Americanus, proiecția filmului de artă „Pangrati” și a filmului artistic „Câini”, regizat de Bogdan Mirică.

Cea de a patra zi este parțial dedicată din nou secțiunii de carte: se lansează cele mai noi volume ale lui Florin Iaru, Radu Vancu și Ana-Maria Sandu, după care seara continuă cu un recital de poezie susținut de Constantin Chiriac, dar și un recital de pian și clarinet (Horia Mihail și Ciprian Dancu). Seara se încheie cu spectacolul de teatru al celor care au dat startul acestui festival demult, în 2010: Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu prezintă „O noapte furtunoasă”.

13 iulie este ziua cărților „Pervazul lui Dumnezeu” și „Îndurabile”, aduse la Cristian de autorii lor, Ana Barton, respectiv Andrei Crăciun. „Domnule și frate Eminescu” este un recital prin care Constantin Chiriac va reinterpreta în mod subiectiv lumina în care poate fi văzut poetul nostru național. Seara mijlocului de săptămână culturală este de excepție: BIS Teatru aduce spectacolul „Născut în 90”, iar Fanfare Ciocârlia constituie cireașa de pe tortul zilei.

Ziua de 14 iulie, vineri, începe cu un concert al unui duo profesionist de chitariști ce au studiat atât în țară, cât și în străinătate: Duo Kitharsis, și continuă cu piesa „Respirații” de la Teatrul „Ariel” din Târgu Mureș, cu un concert extraordinar al Corului Madrigal și se încheie cu proiecția filmului de animație „Cutia albă”, de Mihai Păcurar.

Penutlima zi a festivalului, 15 iulie, începe mult mai devreme decât celelalte, și este dedicată, în prima parte, micilor spectatori. Aceștia se vor bucura alături de invitata C’Art Fest, Ioana Bijou Butu, de spectacolul „Povestea unui pătrat”, dar și de un atelier de creație de păpuși. După-amiaza începe cu concertul de fado al Claudiei Duarte, invitată tocmai din Portugalia pentru a aduce vibrații noi în programul cultural, urmat de neconvenționalul spectacol de teatru intitulat „Dragostea durează trei ani” (în regia lui Chris Simion, după cartea omonimă de Frédéric Beigbeder) și concertul românilor de la Moonlight Breakfast, care promit să ne încânte cu aceleași ritmuri care le-au adus succesul în Europa în ultimii ani.

Cea de a opta – și ultima – zi a C’Art Fest este duminică, 16 iulie: „Gnupa”, spectacol pentru copii de Ioana Bijou Butu este urmat de un concert de orgă și vioară,

Ediția actuală – highlights

Gheorghe Zamfir, Oana Pellea, Mihai Gruia Sandu, Grigore Leșe, Chris Simion – invitații actualei ediții a Festivalului Internațional de Artă de la Cristian  nu mai au nevoie de nicio prezentare. Sunt printre cele mai cunoscute și apreciate figuri culturale ale momentului, în România și în afara ei.

Artiștii români prezenți s-au remarcat cu brio la concursuri și festivaluri internaționale, de la multe dintre acestea sosind acasă cu premii însemnate, de cele mai multe ori cu premiul I. Artiștii internaționali invitați vin în completarea acestei pleiade de personalități culturale de marcă.

Barbarossa Samba Group este ca o familie energică, bine-dispusă mereu, care dă startul festivalului și anul acesta, la fel ca la a treia ediție: vor aduce, cu siguranță, entuziasmul și voia-bună în rândurile spectatorilor, care se vor simți, astfel, transportați într-o lume nouă, cu totul și cu totul magică și specială, acolo unde arta nu se judecă și nu deranjează, ci contribuie la dezvoltarea individului și, implicit, a comunității.

„Mă tot duc”, piesa de teatru cu mult-îndrăgita Oana Pellea și arhicunoscutul Mihai Gruia Sandu, aduce în fața publicului doi clowni simpatici, amuzanți și gravi în același timp, într-un spectacol despre iubire și renunțare care, de la an la an, devine un etalon al muncii și dedicării celor doi.

Proiecția filmului „Câini”, ce va avea loc în Piațetă, îi aduce la Cristian pe actorul Gheorghe Visu și pe regizorul Bogdan Mirică, pentru a urmări și discuta alături de cei prezenți despre filmul care s-a situat în topul revelațiilor cinematografice românești ale anului 2016.

După ce anul trecut s-au dus cristolovenii la teatru în Sibiu, tot în cadrul festivalului, la ediția de anul acesta vine Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu la Cristian cu piesa „O noapte furtunoasă”, în regia lui Șerban Puiu și cu participarea actorului cristolovean Florin Coșuleț.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, etalon mondial al muzicii corale camerale înființat în 1963 și inclus în patrimoniul imaterial UNESCO din 1992, va umple până la refuz spațiul Bisericii Evanghelice Fortificate, un spațiu deosebit, cum nu se poate mai potrivit pentru o astfel de ocazie.

Despre „Dragostea durează trei ani”, în viziunea artistică a regizoarei Chris Simion, autorul cărții spune: „O punere în scenă reușită a romanului, care este unul foarte dificil de adaptat pentru teatru. Mi-a plăcut foarte mult structura regizorală foarte clar conturată, modul neconvențional de punere în scenă și jocul excelent al actorilor. Am încercat, în carte, să fac lumea să râdă pe seama divorțului și a problemelor sentimentale, iar piesa reușește din plin acest lucru. Dacă e ceva rău în piesa asta e că durează prea puțin. Ar trebui să dureze trei ani”.

Un alt moment excepțional al serilor C’Art Fest va fi „Freak Show”-ul lui Florin Piersic Jr. După ce a obținut, în 2002, premiul UNITER pentru cel mai bun actor al anului, noul său one-man-show îl aduce pe Florin Piersic Jr. în fața publicului în postura actorului îndemânatic și versatil, ce va interpreta 13 personaje, fiecare extrem de diferit față de precedentul: miliardar, muncitor, profesor, homeless.

În încheierea apoteotică a festivalului internațional ce are loc la Cristian, Grigore Leșe vine alături de Zoli Toth Project pe scena din Piațetă și ne arată o nouă dimensiune a muzicii, rezultată din eforturile comune ale celor doi, care au pus împreună două stiluri diferite, doi oameni diferiți care sunt nevoiți să satisfacă exigențele a două tipuri diferite de public. Din concertele lor anterioare rezultă că au reușit să îmbine cu brio muzica tradițională românească, melodiile vechi, cu sound-uri fresh și percuționiști iscusiți.

 

(Articol apărut și în revista CulturaBV)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *