#cartfest4: secțiunea teatru/film

#cartfest 4: secțiunea de carte
5 iulie, 2017
Posibilități de cazare în Cristian, Brașov
6 iulie, 2017

Secțiunea de teatru/film a celei de-a IV-a ediții C’Art Fest cuprinde unele dintre cele mai mari nume din domeniu din zilele noastre: BIS Teatru, Chris Simion, Constantin Chiriac, Cristi Iacob, filmele „7 cuvinte”, „Câini” și „Cutia albă”, Florin Piersic Jr., Ioana Bijou Butu, Laurențiu Damian, Mihai Gruia Sandu, Oana Pellea, Opera Comică pentru copii, Teatrul „Ariel” din Târgu-Mureș și Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Luni, 10 iulie, a doua zi de festival și prima zi pentru secțiunea teatru/film, avem filmul „7 cuvinte” și piesa de teatru „Mă tot duc”. Proiecția filmului „7 cuvinte. Povestea unui biruitor” – regia Andrei Negoiță – începe la ora 18.00 la Biserica Ortodoxă Veche și reprezintă un omagiu adus părintelui Calciu-Dumitreasa, pe a cărui viață se concentrează filmul, punând accent pe învățămintele acestuia. De la ora 20.30, Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu se prezintă în fața publicului din Sala Mare; piesa lor, „Mă tot duc”, regizată de Marc Dore, este o poveste despre iubire, împăcare și iertare cu clowni simpatici și sentimente felurite.

Marți, 11 iulie, trei evenimente de teatru/film flanchează programul zilei: de la ora 17.00 vine Opera Comică pentru copii cu „Don Pasquale”, spectacol pentru copiii cu vârsta de peste 7 ani; urmează proiecția filmului de artă „Pangrati”, în regia lui Laurențiu Damian, care a fost prezent la Cristian și la ediția precedentă a festivalului și proiecția mult-aclamatului film al anului 2016, „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică. Toate cele 3 evenimente au loc la Sala Mare.

Seara zilei de miercuri, 12 iulie, se încheie cu „O noapte furtunoasă” (regia Puiu Șerban) a colosalilor actori de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, care vin și-n acest an la Sala Mare din Cristian – un obicei deja, o tradiție veche stabilită încă înainte de începuturile propriu-zise ale festivalului. Piesa urmează recitalului de poezie „Metanie ție, Părinte!” pe care Constantin Chiriac îl susține la Biserica Ortodoxă Veche de la ora 18.00.

Ziua următoare, la aceeași oră, cu același protagonist, Constantin Chiriac, are loc recitalul de poezie „Domnule și frate Eminescu” la Biserica Evanghelică Fortificată. Tot joi, 13 iulie, BIS Teatru prezintă „Născut în 90” la Școala Generală – regia Bogdan Sărătean.

Tot la Școala Generală din Cristian se joacă vineri, 14 iulie, „Respirații” – piesă a teatrului „Ariel” din Târgu Mureș, de la ora 19.00. „Respirații” (”Lungs”) e scrisă de Duncan Macmillan și vorbește într-un mod aparte, prin cele două personaje ale piesei, despre frământările interioare și exterioare care însoțesc decizia de a avea un copil cu care e pusă față-n față un cuplu tânăr. Începând cu ora 22.00, la Sala Mare se proiectează filmul de animație „Cutia albă” – primul film de animație din cadrul festivalului aflat în continuă expansiune – cu un scenariu de Mihai Păcurar și Lavinia Ivan.

Penultima zi, sâmbătă, este dedicată din punct de vedere al acestei secțiuni piesei non-conformiste „Dragostea durează trei ani”, în regia apreciatei Chris Simion, adaptată după cartea francezului Frédéric Beigbeder, piesă despre care însuși autorul cărții a spus că nu-i poate găsi decât un singur cusur: acela că nu durează mai mult. Piesa, la fel ca romanul care îi stă la bază, pune accentul pe relații, obsesii, iubire și toate formele pe care aceasta le cunoaște.

Duminică, 16 iulie 2017, reprezintă ultima zi a ediției a IV-a a Festivalului Internațional de Artă de la Cristian – C’Art Fest. La ora 16, Ioana Bijou Butu, originară din România, stabilită în Elveția și absolventă a celebrei Accademia Teatro Dimitri, este în centrul atenției cu „Gnurpa”, un spectacol dedicat copiilor. De la 19.00, scena îi aparține one-man-show-ului lui Florin Piersic Jr., „Freak Show”, unde rolurile lui, în număr de 13, îl poartă dintr-o ipostază în alta, făcându-l când miliardar, când homeless, când profesor, când muncitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *