#cartfest4 – prima zi: De ce n-am spera ca într-o zi Cristianul să devină capitală culturală europeană?

Posibilități de cazare în Cristian, Brașov
6 iulie, 2017
#cartfest4 – ziua a doua: Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu
11 iulie, 2017

#cartfest4 – prima zi: De ce n-am spera ca într-o zi Cristianul să devină capitală culturală europeană?

Prima zi a celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Artă de la Cristian, C’Art Fest, a fost un succes răsunător ce a strâns aproximativ 2000 de spectatori care au întâmpinat spectacolul pe Dealul Bisericucei, de unde au plecat apoi spre Piațeta Cristian, străbătând strada Teilor învăluiți în muzică și dans.

Seara a început, pe strada Teilor, cu Barbarossa Samba Group și Pukima, de la ora 19.00.

Barbarossa – parcă și mai energici decât anul trecut, când au deschis ediția a III-a, sunt un must have al oricărui festival, reușesc să dea startul unui eveniment ca nimeni alții. Sunt inegalabili, cu adevărat, ca atitudine, profesionalism, entuziasm și bucuria pe care o emană și o transmit, pe care o captează din public și pe care o dau înapoi înmiit, voci foarte bune si vibrante, brațe puternice si tobe rezistente.

Pukima, aproape în opoziție cu cei de la Barbarossa, au adus relaxare și culoare, o undă de calm care a migrat lent spre public, cuprinzând pe toți în farmecul spectacolului lor, chiar atrăgându-i pe toți în lumea Pukima, care este într-adevăr așa cum o descriu cei doi inițiatori ai proiectului: colorată, veselă, poate incomprehensibilă uneori, dar fascinantă tocmai prin aceste elemente aparent fără conexiune care se unesc într-un mod excepțional, dând naștere artei care s-a plimbat, vie, pe străzile Cristianului.

Adrian Strâmtu: pantofi ca fermecați, atitudine de artist veritabil, o combinație ce a sunat și s-a văzut impecabil. Poate și de aceea, imediat după terminarea numărului artistic, locul lui Adrian Strâmtu a fost luat de zeci de copii entuziasmați care au încercat și ei sa bată step, după ce îl priviseră înainte de-a dreptul fermecați, la fel ca restul Piațetei.

Florin Coșuleț, care în seara primei zile de festival, în deschidere, și-a asumat rolul de prezentator al evenimentului, a vorbit tuturor, cu caldură și emoție, despre artă, cultură, despre rolul extrem de important al acestora într-o comunitate, scopul și menirea culturii fiind de-a dreptul divine, mesianice, extrem de importante și relevante pentru fiecare individ în parte, cetățean al unei țări europene demne, atât de bogate cultural cum este localitatea Cristian.

Maestrul Gheorghe Zamfir a venit însoțit de taraful Frații Cazanoi și a cântat, ca întotdeauna, înălțător, suav și puternic deopotrivă. A spus câteva cuvinte emoționante despre reîntregirea neamului, despre identitatea națională și credință, a vrut să transmită prin cântec că este alături de toți românii, pe care-i simte aproape. Melodiile interpretate au stârnit nostalgii sau, dimpotrivă, și-au asigurat noi admiratori printre tinerii din mulțimea adunată în centrul localității, într-un peisaj superb, de spațiu săsesc autentic, cu clădiri specifice și la umbra turnului maiestuos al Bisericii Evanghelice Fortificate.

De asemenea, pe durata festivalului, Fan Matinal de la Antena 1 Brașov se mută la C’Art Fest. Astăzi, la acest matinal de vacanță au fost invitați Alexandru R. Crețu – președintele festivalului, Florin Coșuleț – directorul artistic, dar și câțiva dintre invitații festivalului: Andrei Negoiță – regizorul documentarului „7 cuvinte. Povestea unui biruitor.”, Adrian Strâmtu – dansator de step.

Florin Coșuleț a rezumat perfect speranțele care izvorăsc din munca echipei și a voluntarilor C’Art Fest: „De ce oare n-am putea spera ca într-o zi Cristianul să devină capitală culturală europeană?”

Adrian Strâmtu s-a declarat încântat de Cristian, copleșit de eleganța ca de muzeu a localității, dar cel mai mult i-a plăcut că, după terminarea numărului său, toți copiii prezenți au țopăit, pe rând, pe plăcile de step ale lui Adrian, lucru care înseamnă că a lăsat ceva în urmă, că a sădit în copii dorința de a afla mai multe despre această artă.

Andrei Negoiță, regizor, a trecut de multe ori prin Cristian, dar recunoaște că nu s-a oprit niciodată, deci nu știa ce se află dincolo de șoseaua principală. Este impresionat de tinerii care au pus umărul la desfășurarea festivalului. „Am ajuns târziu ieri și primul lucru pe care l-am văzut a fost Gheorghe Zamfir, pe scenă. Primul impuls a fost să mă întreb: ce caută aici? Apoi mi-am dat seama că, dacă trecem peste clișee, Cristianul este una dintre cele mai frumoase localități pe care le-am văzut eu în România. A fost o poveste aseară.”

(foto: Narcis Pop)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *