#cartfest4 – ziua a doua: Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu

#cartfest4 – prima zi: De ce n-am spera ca într-o zi Cristianul să devină capitală culturală europeană?
10 iulie, 2017
#cartfest4 – a treia zi: Opera Comică pentru Copii și „Don Pasquale”
12 iulie, 2017

#cartfest4 – ziua a doua: Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu

Cea de a doua zi a festivalului de anul acesta a fost una încărcată și frumoasă, cu spectatori veniți din toate colțurile țării, lucru impresionant și măgulitor ce obligă organizatorii și mai mult pentru edițiile ce vor urma. Din programul celei de-a doua zile au făcut parte: Daniel Munteanu – expoziție de fotografie, Svetlana Cârstean, Radu Vancu și Iulian Tănase, întâlnire cu lecturi de poezie moderată de Mihail Vakulovski; lecturii i-a urmat Iulia Em, care a cântat însoțită de Aurel Tancu. Seara a fost dedicată proiecției documentarului „7 cuvinte. Povestea unui biruitor” și piesei de teatru „Mă tot duc”, cu Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu.

Au fost 1000 de persoane la evenimentele de ieri, care au fost în exclusivitate de interior, prin urmare cu locuri limitate – însă chiar și cei care nu au încăput în Sala Mare au reușit să nu se simtă cu nimic mai prejos, deoarece în curtea Sălii există un ecran care proiectează evenimentele din interior pentru cei care le urmăresc, la fel de comod, de pe scaunele pregătite afară.

Expoziția de fotografie a lui Daniel Munteanu, „Creaturi din lemn”, a constituit cadrul ideal pentru desfășurarea evenimentelor de poezie și muzică ce au avut loc în Biserica Evanghelică Fortificată. Creaturile din fotografiile lui, magice, înspăimântătoare sau liniștitoare, au vegheat de pe margine, cuminți, la scriitorii care au citit din operele lor poetice.

Mihail Vakulovski, moderatorul evenimentului de carte din cea de a doua zi de festival, a făcut o scurtă introducere și o punere în context a celor trei autori, dar și a cărților lor. Startul lecturii a fost dat de Svetlana Cârstean, care a citit poeme mai vechi, mărturisind că îi era dor de ele și stârnind un val de nostalgii și-n rândul spectatorilor prin versurile citite: versuri ca o zi de aducere-aminte a locurilor vechi, a păriniților și a copilăriei, a vieților trecute și îndepărtate.

Iulian Tănase a citit din „Iubitafizica” și „Adora”, două cărți publicate în urmă cu mai mulți ani, dar și din cea mai nou apărută, „Aventurile lui Sascha în Castelul Fermecat”, iar Radu Vancu a citit, aproape cu aceeași nostalgie ca a Svetlanei Cârstean, din „Cantosuri domestice”.

La finalul lecturii, publicul numeros din Biserica Evanghelică Fortificată a ascultat-o ca vrăjit pe Iulia Em, o tânără cu o voce formidabilă, caldă, aproape părintească, suavă și delicată ca florile despre care a cântat spre final. Iulia Em a fost însoțită de Aurel Tancu de la Filarmonica din Brașov.

Seara a fost dedicată filmului și teatrului. Astfel, de la ora 18.00, la vechea Biserică Ortodoxă s-a proiectat filmul documentar „7 cuvinte. Povestea unui biruitor”, regizat de Andrei Negoiță – povestea plină de învățăminte, de durere și bucurie a părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, un om pe care regimul comunist a încercat, zeci de ani la rând, nu să-l reducă la tăcere, ci să-i răpească demnitatea umană, să-l reducă la obediență și să nu-i mai permită luxul de a avea propriile credințe. Un documentar sfâșietor despre ani de închisoare, torturi inimaginabile și exil nedorit la care a fost supus părintele Calciu.

La ora 20.30, o mulțime impresionantă stătea deja la rând în curtea Sălii Mari, iar la începerea piesei „Mă tot duc”, Sala Mare s-a umplut, în vreme ce persoanele care nu au apucat să ocupe un loc în interior au avut la dispoziție scaunele din fața proiectorului din curte. Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu i-au fermecat și fascinat, dar mai ales emoționat pe spectatorii care au plecat, în mare parte, cu lacrimi în ochi și zâmbetul pe buze de la a doua zi de #cartfest4.

La finalul spectacolului, Oana Pellea s-a arătat încântată de publicul care a fost, cu adevărat, de teatru: „N-a sunat niciun telefon. Acest lucru e foarte rar în București. Bucureștiul trebuie să învețe de aici. Spectatorii au avut o atenție extraordinară și mi se pare foarte important ce fac ei cu acest festival, e o minunăție. Să fie atât de multă lume și afară! Îi doresc festivalului mulți ani de acum înainte. Am văzut și programul, care e de o mare calitate. Să sperăm că în seara asta sau în altă seară, cineva vine la teatru și se îndrăgostește de chestia asta – e ceva minunat! Face parte din educație și felicit autoritățile locale că sprijină festivalul!”

(foto: Narcis Pop)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *