#cartfest4 – a treia zi: Opera Comică pentru Copii și „Don Pasquale”

#cartfest4 – ziua a doua: Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu
11 iulie, 2017
#cartfest4 – a patra zi: 5000 de spectatori la jumătatea ediției
13 iulie, 2017

#cartfest4 – a treia zi: Opera Comică pentru Copii și „Don Pasquale”

Ziua a treia a ediției a patra a fost, în ciuda vremii capricioase, o reușită și un prilej de apropiere între organizatori, voluntari și public, dar și între spectatorii care au sfidat furtuna pentru a vedea, până la capăt, proiecția ultimului film programat al serii.

A treia zi a prezentat publicului: „Don Pasquale” de la Opera Comică pentru Copii, pe Iulian Tănase care a ținut un workshop de scriere creativă într-un cadru inedit, spectacolul „Homo Americanus” cu Paul Cimpoieru și proiecția filmului artistic „Câini”.

La ora 17.00, Sala Mare era deja plină de copii și părinți care așteptau, răbdători și curioși, începerea spectacolului de operă „Don Pasquale”, o adaptare pe înțelesul copiilor după celebra compoziție a lui Donizetti. Personajul central, Don Pasquale, ajunge să cadă în capcana propriilor decizii, iar copiii din public se delectează cu toate aceste pățanii fie absurde, fie chiar tragi-comice.

La ora 19.00 a început atelierul de scriere creativă al lui Iulian Tănase. Sala pusă la dispoziție din Școala Generală Cristian s-a umplut de entuziasmul creator al celor prezenți, care au aflat lucruri noi despre scris și care au fost provocați să-și lase imaginația liberă, descoperind prin joc și exercițiu noi lumi pe care să le exploreze pentru ca, mai apoi, să le exploateze prin scris, așa cum poate că nu și-au imaginat că ar fi putut să o facă.

Spectacolul „Homo Americanus” a fost mutat de ploaie în Sala Mare, acolo unde Paul Cimpoieru a captat toate privirile și atenția unui public fascinat de performance-ul său: un spectacol complex de teatru și dans, o poveste atipic spusă despre experiențele unui imigrant, despre cum se vede America și ce înseamnă ea, de fapt, la nivel intim, individual.

În final, seara s-a încheiat după vizionarea filmului „Câini”, despre care a vorbit la început profesorul și regizorul Laurențiu Damian. În ciuda vremii de afară, spectatorii au rămas la Cristian, refugiați în Sala Mare și în povestea regizorului Bogdan Mirică: Lângă granița cu Ucraina, un tânăr venit de la oraș – Roman (Dragoș Bucur) – vrea să vândă terenul lăsat moștenire de bunicul său. Iubita lui, Ilinca (Raluca Aprodu) îl urmează. Ceea ce trebuia să fie o simplă formalitate se amână, întâmpină greutăți, iar polițistul Hogaș (Gheorghe Visu) nu poate face mare lucru pentru a ajuta: nenorocirea este deja acolo, impregnată în pământurile care nu se lasă vândute.

Cum vremea a dat peste cap planurile inițiale ale organizatorilor și i-a obligat la regândirea programului serii, filmul documentar „Pangrati” nu a mai rulat, urmând ca acesta să fie prezentat publicului vineri seara, pe 14 iulie.

Paul Cimpoieru, la Fan Matinal – care se filmează zilnic de la cafeneaua C’Art Fest pe toată durata festivalului, s-a bucurat că publicul l-a înțeles: „Foarte mulți tineri au venit după spectacol să vorbim. Emoția din spatele cuvintelor e foarte puternică și e un vector de comunicare directă. Publicul e inteligent și își face singur regia; poate că nu e obișnuit cu acest tip de spectacol, dar are informația și emoția necesare pentru a veni cu tine, iar generația tânără este foarte deschisă. E o bucurie și a fost o bucurie aseară. Mă simțeam binecuvântat să fiu aici, e minunat ce fac organizatorii.”

Laurențiu Damian, venit la festival cu filmul documentar de artă „Pangrati”, a declarat în aceeași emisiune matinală că este extrem de important pentru publicul larg să cunoască toate aspectele culturii în vastitatea lor: „Deși la noi filmul documentar de artă e socotit un film de nișă, în străinătate este socotit un film oarecum elitist și care dă o dimensiune culturală.”

(foto: Narcis Pop)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *