#cartfest4 – a patra zi: 5000 de spectatori la jumătatea ediției

#cartfest4 – a treia zi: Opera Comică pentru Copii și „Don Pasquale”
12 iulie, 2017
#cartfest4 – a cincea zi: Fanfara Ciocârlia și un total de 7000 de spectatori
14 iulie, 2017

A patra zi a celei de a patra ediții a Festivalului Internațional de Artă de la Cristian a adăugat și mai mulți spectatori la fericita numărătoare a publicului mulțumit: la jumătate de ediție am atins deja o participare de 5000 de oameni veniți la Cristian, în Brașov, să se bucure de festivalul cultural.

Totul a început cu ploaie măruntă și deasă care a alternat cu rafale scurte cu stropi mari, un spectacol al naturii ideal de privit din interior, căci toate evenimentele acestei zile au avut loc în spații bine protejate de capriciile vremii care a constituit, totuși, fundalul excelent pentru lansările de carte, recitalurile de poezie, pian și clarinet și pentru magnifica piesă de teatru a zilei.

Ziua a patra a adus în fața publicului trei lansări de carte ale unora dintre cei mai mari scriitori contemporani: Florin Iaru cu „Sînii verzi”, Radu Vancu și jurnalul său cuprinzând anii 2012-2015 – „Zodia Cancerului” și Ana-Maria Sandu cu „Pereți subțiri”. De asemenea, Constantin Chiriac, un adevărat simbol al Sibiului și al teatrului în general, a susținut la Biserica Ortodoxă Veche din localitate recitalul de poezie „Metanie ție, Părinte!”. La Biserica Evanghelică a avut loc recitalul de pian și clarinet al artiștilor Horia Mihail și Ciprian Dancu, urmat de piesa de teatru „O noapte furtunoasă” de la Sala Mare.

Ziua a început la ora 16.30, la Biserica Evanghelică Fortificată, acolo unde la masa invitaților s-au așezat scriitorii Florin Iaru, Radu Vancu și Ana-Maria Sandu, însoțiți de Adrian Lăcătuș și Romulus Bucur în calitate de moderatori. Atât Adrian Lăcătuș, cât și Romulus Bucur au vorbit despre fiecare autor în parte, despre câteva dintre caracteristicile scrisului fiecăruia și despre ce îi face, în final, atât de interesanți și speciali ca scriitori.

Florin Iaru a citit din cea mai nouă carte a sa, „Sînii verzi”, chiar proza care dă titlul volumului, stârnind râsete dese și aplauze îndelungi și cu certitudine binemeritate. Ana-Maria Sandu a citit și ea din cea mai nouă apariție, „Pereți subțiri”, o carte ce poate fi citită fie ca un roman, după afirmația lui Adrian Lăcătuș, fie ca o colecție de proze de sine stătătoare, cu câteva elemente comune, după spusele autoarei. Radu Vancu a citit câteva pagini din jurnalul său publicat, unele menționându-l chiar pe unul dintre invitați, pe Florin Iaru, iar unele despre Sebastian, fiul lui Radu, ce l-a ascultat răbdător pe tatăl său pe toată durata lecturii, întrerupându-l doar ca să-l roage, timid, să citească și ceva despre el.

La final, cei trei scriitori au dat autografe publicului care a stat la rând pentru a putea schimba câteva vorbe cu scriitorul admirat.

La ora 18.00, la vechea Biserică Ortodoxă a început recitalul de poezie intitulat „Metanie ție, Părinte!”. Constantin Chiriac, renumit pentru atașamentul față de cultură și eforturile sale pentru răspândirea artei în toate formele și-n toate colțurile lumii, este actor de teatru și film, producător de creații scenice, conduce Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. În „Metanie ție, Părinte!” vorbește într-un mod aparte, special și emoționant, despre „viață, moarte, destin, credință și, mai ales, iubire”.

Înainte de ora 19.00, Biserica Evanghelică a început deja să se umple, spectatorii ocupându-și locurile pentru recitalul de pian și clarinet al artiștilor Horia Mihail și Ciprian Dancu programat la 19.30. o mulțime răbdătoare, alcătuită din spectatori de toate vârstele, au umplut biserica și au ascultat, în liniște întreruptă doar de ecoul aplauzelor, cum sună arta celor doi aflați în fața publicului în acest spațiu neconvențional.

Pentru spectacolul de teatru „O noapte furtunoasă” jucat de actorii Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și regizat de Puiu Șerban, cu cristoloveanul Florin Coșuleț în rolul lui Chiriac, coada formată pentru a intra în Sală a umplut curtea. Din nou, locurile din Sala Mare s-au ocupat în totalitate, iar cei care nu au mai apucat să intre s-au așezat pe scaunele pregătite în curte, de unde au urmărit, pe ecranul instalat, piesa alertă, amuzantă, cu actori extrem de credibili și pasionați de meseria lor – pasiune care s-a văzut clar din sală și pentru care aceștia s-au bucurat, la final, de minute întregi de aplauze.

(foto: Narcis Pop)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *