#cartfest4 – a cincea zi: Fanfara Ciocârlia și un total de 7000 de spectatori

#cartfest4 – a patra zi: 5000 de spectatori la jumătatea ediției
13 iulie, 2017
#cartfest4 – a șasea zi: Biserica Evanghelică arhiplină la Corul Madrigal
15 iulie, 2017

#cartfest4 – a cincea zi: Fanfara Ciocârlia și un total de 7000 de spectatori

Cinci zile de #cartfest4 deja, aproape 7000 de spectatori, lansări de carte și lecturi cu public mai numeros decât în tradiționalul spațiu al librăriei, cozi la teatru și film, concerte cu voie bună, aplauze parcă nesfârșite și amintiri la care să ținem cu drag până la ediția viitoare.

Ziua a cincea a prezentat publicului pe Ana Barton, care a lansat cartea „Pervazul lui Dumnezeu”, și pe Andrei Crăciun, care a citit din „Îndurabile”. Le-a urmat recitalul „Domnule și frate Eminescu” al lui Constantin Chiriac, piesa de teatru „Născut în 90” și concertul Fanfarei Ciocârlia.

La ora 16.30 a început ultimul eveniment al secțiunii de carte, moderat de Petronela Rotar, care i-a prezentat succint pe cei doi scriitori, Ana Barton și Andrei Crăciun, după care le-a permis să-i confirme sau să-i infirme spusele prin lecturi reprezentative din cărțile lor. Ana Barton are, astfel, un scris care intimidează,  stratificat, complex și care provoacă cititorul. Tot în incinta Bisericii Evanghelice a citit și Andrei Crăciun, jurnalist și scriitor care trăiește, dar și scrie după principiul pe care l-a desemnat ca fiind cel mai important pentru el, împrumutat de la Radu Cosașu: să iei totul în tragic și nimic în serios.

La ora 18.00 a început recitalul de poezie „Domnule și frate Eminescu” al lui Constantin Chiriac, un dialog între Mihai Eminescu și Ion Creangă alcătuit din fragmente ale operelor acestora, totul într-un grai impecabil, recitat cu răbdare și cu bucuria de a transmite și generației actuale dilemele, contemporane nouă, paradoxal, legate etern de politică, social, iubire, despărțiri, incertitudini.

La ora 20.00, în sala de sport a Școlii din Cristian s-a stat pe scaune și-n picioare pentru a urmări piesa „Născut în 90”, regizată de Bogdan Sărătean. Actorii, ei înșiși născuți în anul 1990, au scos în evidență într-un mod unic, irepetabil, ireproșabil și profund artistic caracteristicile generației celor născuți imediat după Revoluția din 1989, acești actuali adulți fiind, de fapt, copiii născuți pentru a mai șterge din răul istoriei acelor zile trecute, dar deloc uitate. O piesă excepțională, cu o interpretare deosebită, actori tineri și foarte talentați care, dincolo de orice, își spun povestea vieții lor așa cum alții n-au curajul să și-o asume.

În final, Piațeta s-a umplut la ora 21.00 pentru concertul Fanfarei Ciocârlia, care a adus un alt nivel de voie bună, care a incitat la cântec și dans, a determinat publicul să se ordoneze-n hore vioaie în timp ce, pe scenă, marii artiști ai cântecului devenit recunoscut internațional au împărtășit cu bunătate din sufletul lor, din experiența lor artistică de necontestat, admirabil și profesionist, mari artiști ce au încântat și mai ales onorat scena din Cristian.

(foto: Narcis Pop)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *