Invitați

Aflat în 2016 la a treia ediție, C’Art Fest își amintește cu nostalgie și mulțumire ediția precedentă. În 2015, festivalul care a marcat toamna în Cristian a adus în fața publicului mai multe zile de festival, mai multe tipuri de spectacol și mai mulți artiști. Peste 4500 de persoane au trecut pragul celor 18 evenimente din 8 zile de festival. Și nu doar spectatorii au fost plăcut impresionați de desfășurarea de forțe de pe scenă, ci și artiștii participanți au avut doar cuvinte de laudă la adresa festivalului, mulți exprimându-și dorința de a reveni la edițiile ulterioare și urările ca acest festival să crească așa cum merită.

Iată câteva dintre mărturiile artiștilor care au făcut din C’Art Fest 2015 un succes:

De-o vreme-ncoace mă lupt cu timpul. Cu Măria Sa Timpul. Zilele sunt scurte, nopțile și mai și. Mă simt într-un fel depășit, copleșit… nu disper, dar nici nu mă simt foarte confortabil. Drept pentru care voi încerca zilele următoare să repar câteva aduceri aminte ce ar fi meritat mai multă atenție. Astăzi vă voi povesti despre „C’Art Fest – Festivalul Internațional de Artă Cristian” ce se va desfășura anul acesta în perioada 18-25 septembrie. I-am cunoscut pe acești tineri acum doi ani și am fost profund impresionat de ceea ce fac, așa că m-am oferit să le fiu alături anul acesta, încercând a-i face și mai vizibili, prin aducerea la cunoștință despre festivalul lor, pentru că merită, credeți-mă!

(Nicu Alifantis, scriitor, actor, producător muzical)

„Festivalul de la Cristian? Ha. Am ajuns, am mâncat, am pus lumini, am repetat și am jucat. După care am plecat. Public superb, da’ nu asta-i cel mai important. Cei care „făceau” festivalul erau așa de tineri, frumoși, atenți la detalii și destupați la minte, încât mi-am zis în sinea mea că următoarea ediție nu va mai exista. Că genul ăsta de oameni nu se descurcă. Sunt prea pozitivi și luminoși în relațiile cu ceilalți ca să le iasă, ca să nu fie și naivi. N-am avut dreptate. Văd că fac și anul ăsta. Ba chiar o fac mai gogonată. Cu mai multe spații, cu mai multe feluri în meniul artistic. Dacă nu-și rup gâtul nici anul ăsta, uitați-vă aici ce vă spun, o sa ajungă cel mai simpatizabil festival din România. Nu pot decât să sper că ne vor invita și când se vor face mari.”

(Lia Bugnar, regizor, actor, scenarist)

Primele impresii ale artiștilor au variat de la neîncredere în posibila longevitate a festivalului la încântare și uimire atunci când au văzut dedicarea cu care este organizat fiecare detaliu al fiecărui eveniment.

„Foarte puține festivaluri de cultură din România își permit riscul și nebunia de a rămâne vii, de a aduce pe scenă artiști aflați la început de drum, alături de cei consacrați, și un public cu adevărat îndrăgostit de carte, teatru, pictură, care este acolo din interes, nu pentru a bifa doar o altă ieșire în lume. Festivalul de cultură de la Cristian exact așa a fost: viu, proaspăt și autentic, de la început și până la final. Totul organizat cu suflet, cu sinceritate, cu atenție la detalii; noi, cei care am venit pentru a ne prezenta creațiile, ne-am simțit cu toții extraordinar, iar publicul (prezent, de altfel, în număr foarte mare) a răsplătit acest lucru prin multă căldură. Timp de câteva zile, am fost cu toții ca o familie, strânsă într-o tabără de creație și odihnă. Sunt convinsă că festivalul de cultură C’Art Fest va crește cu fiecare ediție, pentru că este făcut din suflet, într-o lume din ce în ce mai atentă doar la formă, și mai puțin la esență. Îi doresc să devină cel mai cunoscut festival de acest gen din România.”

(Cristina Nemerovschi, scriitoare)

„Deși nu ființăm și funcționăm ca instituție prea departe, anul trecut am avut bucuria să fim invitați și să jucăm pentru o comunitate mică și specială. Spectacolul pe care l-am jucat, piesa „Împreună”, a avut darul să atingă sufletele spectatorilor, ca de obicei. A fost emoționantă întâlnirea aceasta, nu doar în timpul derulării reprezentației, ci pe tot parcursul șederii noastre în Cristian.”

(Mirela Bucur, regizor teatrul Andrei Mureșanu, Sf. Gheorghe)

Multitudinea perspectivelor coincide cu numărul mare de artiști invitați; cei mai mulți dintre aceștia au văzut festivalul în raport cu propria lor reprezentație acolo și i-au interpretat semnificațiile ca pe niște mesaje personale importante pe care le-au primit cu drag:

„Dintre bucuriile și neaşteptările mele, Festivalul de Cultură Cristian a fost, de departe, cea mai mare care mi s-a întâmplat anul trecut, când Petronela m-a invitat să îmi duc păpuşile şi poveştile mele pictate acolo. Din curtea înconjurată de grădini, plină de iarbă iarba, adevărată, verde, intrai în conacul vechi și frumos, unde – dintr-o dată – începea magia. În întunericul tandru din sala mare cu tavanul ca un fagure curb, te simţeai ca într-un zepelin care – când pe scenă Lia Bugnar, Marcel Iureş, George Mihăiţă și toți oamenii aceia ireal de frumoşi ne spuneau poveștile lor – începea să zboare încet cu noi toţi printre nori, printre lumi noi, mai bune sau mai altfel. Cea mai dragă întâmplare din timpul festivalului a fost fotografia trimisă de un oaspete de-al său, în care e paparazzat cel mai insolit vizitator al expoziției intrat in dialog cu papuşa mea de sub clopotul de sticlă. Pentru mine, C’Art Fest este locul unde fluturii se așează pe tablouri, să le vadă mai bine.”

(Iulia Șchiopu, pictor)

„C’Art Fest, festivalul de cultură de la Cristian, este o manifestare complet diferită de alte întâlniri între artiști și publicul lor, din România. Organizat cu entuziasm, cu atenție până și pentru cele mai mici detalii, C’Art respiră un aer occidental. Atât invitații, cât și spectatorii simt acest lucru – spre deosebire de alte festivaluri, spiritul mioritic cu tarele lui e lăsat deoparte, și se pune accent doar pe prestația artistică, pe autentic și sinceritate. A fost o plăcere să particip la cea de-a doua ediție și îi urez festivalului să devină din ce în ce mai cunoscut.”

(Alexandru Voicescu, scriitor și editor)

Festivalul își propune ceea ce au prezis și artiștii prezenți la edițiile precedente: o creștere tot mai impresionantă de la an la an, cu nume mari, spectacole de calitate în care inovația și unicitatea să se îmbine în așa fel încât C’Art Fest să își consolideze fără probleme poziția între marile festivaluri internaționale.