SCOALA GENERALĂ DIN CRISTIAN, școală pentru cei mici, muzeu pentru toți

E o zi obișnuită la școala din Cristian. Copiii aleargă prin curte, profesorii și învățătorii îi rânduiesc după catalog și îi mustră părintește când întrec măsura, iar adulții nu fac cozi de mașini interminabile la poarta școlii după ore. Poate pentru că localitatea este mică și distanțele de parcurs nu foarte mari, dar și fiindcă aici au norocul de a trăi o normalitate mai așezată.

Școala Generală, construită de sași la sfârșitul secolului XIX și folosită, de-a lungul timpului, atât ca instituție de învățământ, sediu al Primăriei Comunale și Muzeu de Istorie, este o clădire elegantă, dar impunătoare prin fațada solidă, coridoarele largi și sălile de clasă sobre și primitoare în același timp. 

La restaurarea sălii de sport din 2017, clădirea s-a dovedit a fi un monument de artă încă și mai grozav.

Plafonul sălii de sport, până atunci acoperit cu un strat simplu de humă, ascundea un adevărat tablou de istorie pictată.

Astăzi, tabloul respiră, iar sala de sport este, poate, cel mai eclectic spațiu de educație fizică pe care îl putea avea comuna. Alăturarea dintre panoul de baschet și picturile murale din tavan este cel puțin neobișnuită la prima vedere, dar devine rapid captivantă pentru privitor. Nu șochează, ci provoacă la contemplare, înțelegere și armonie între trecut și prezent.

#neconvențional

Nu este, deci, de mirare, că sala a devenit spațiul preferat pentru serbările de clasă și spectacolele de peste an ale copiilor. Tot natural a venit și includerea spațiului în circuitul cartfest, așa încât artiști și autori renumiți au susținut spectacole de teatru și lansări de carte aici.

Nimic nu vorbește mai bine despre educarea copiilor, despre misiunea de aducere împreună a generațiilor, despre prețuirea patrimoniului și a ceea ce avem în grijă, decât reconversia spațiilor de acest tip în scene de cultură. Neconvenționalul vine aici să potențeze valoarea intrinsecă a locului, adăugându-i sensuri noi, îndrăznețe, dar în acord cu principiile locului. Suntem aici ca să înțelegem istoria, să o prețuim și să o continuăm într-o limbă comună, a tuturor, așa cum a făcut-o comuna secole la rând.

Mulțumim, Cristian!